Joze-Povsic.com
Joze-Povsic.Com

KONJENIŠKO DRUŠTVO Češnjice
Zadnjič ažurirano: 25.07.2019


.
KONJENIŠKO DRUŠTVO ČEŠNJICE
Dobrodošli na spletni strani Konjeniškega društva Češnjice
------------------------------------
VABILO NA STROKOVNO EKSKURZIJO V MARIJO BISTRICO

Vabimo vas na strokovno ekskurzijo v Marijo Bistrico na Hrvaško, na velik tradicionalni mednarodni sprevod konjskih vpreg in konjenikov ter blagoslov konj iz 4 držav (Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Madžarske), po hrvaško: vozočašće in hodočašće konja), ki bo v nedeljo, 18. avgusta 2019 v Mariji Bistrici. Marija Bistrica je znano veliko Marijino turistično-romarsko svetišče, podobno kot pri nas Brezje. Lansko leto 19.8.2018 se je tam zbralo preko 130 vpreg in 300 konjenikov iz 4 držav.

Odhod avtobusa bo v nedeljo, 18. avgusta 2019 ob 7.00 uri od Sv.Petra v smeri: Drečji vrh, Čužnja vas, Velika Strmica, Mirna vas, Roje, Štatenberk, Ornuška vas (gasilski dom), Češnjice (bife Žagar), Trebelno (šola), Radna vas (preboj), Poljane, avtocesta, Marija Bistrica in zvečer po isti poti nazaj.

Cena ekskurzije za člane našega društva je 25 €/osebo, razliko pa bomo plačali iz blagajne društva. Za nečlane je cena 30 €/osebo. Plačate blagajniku društva Štefanu Povšiču na avtobusu!
V ceno je vključeno: prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, zavarovanje potnikov, hladna malica na avtobusu, ter večerja na turistični domačiji. S seboj vzemite polno mero dobre volje, pa kakšno harmoniko, v torbo ali nahrbtnik pa kaj za »pod zob« in za »na zob«!
Prednost na ekskurzijo imajo člani Konjeniškega društva Češnjice s pravočasno prijavo in njihovi družinski člani, nato ostali. Povabite tudi svoje prijatelje, znance, sosede, člane drugih društev, da bomo napolnili avtobus! Prijave zbirata blagajnik društva Štefan Povšič na telefon ali SMS: 040 818 177 ali tajnica društva Andreja Primožič na telefon ali SMS: 040 575 256 do zasedbe sedežev na avtobusu, vsak dan od 16.00 ure dalje, najpozneje do 15.8.2019.
------------------------------------
Uradni podatki našega društva:

Ime: KONJENIŠKO DRUŠTVO ČEŠNJICE

Naslov, sedež društva:
KONJENIŠKO DRUŠTVO ČEŠNJICE
Češnjice pri Trebelnem 36
8231 TREBELNO


TRR: SI56 0297 0026 2530 665 pri NLB d.d.

Matična številka: 4005210000

Davčna številka: 75078198

Zavezanec za davek na dodano vrednost DDV: NE

Register društva:
Odločba številka: 215-68/2014-3
Izdajatelj odločbe: Upravna enota Trebnje

Datum ustanovitve društva: 11.11.2014

Telefon društva: 041 663 847

E–pošta društva: cesnjice@amis.net

Predsednik društva: Jože Povšič
GSM: 041 663 847
E-pošta: joze.povsic@amis.net

Tajnica: Andreja Primožič
GSM: 040 575 256
E-pošta: andrejaprimozic@hotmail.com

Blagajnik: Štefan Povšič
GSM: 040 818 177
E-pošta: stefan.povsic@gmail.com

Stotnica konjenikov: Andreja Primožič
GSM: 040 575 256

Stotnik vprege: Jožko Starič
GSM: 041 523 465

Namen in cilji društva (iz statuta):
-prispevati k razvoju gojitve konj, vzreje konj in ljubiteljstva do konj,
-skrb za promocijo konj,
-organiziranje konjenice,
-izvajanje in organiziranje konjeniških pohodov po različnih poteh,
-udeležba na drugih konjeniških ter peš pohodih in prireditvah,
-organiziranje družabnih srečanj in tekmovanj v spretnostnem jahanju konj,
-organiziranje možnosti jahanja konj in šole jahanja,
-razstavljanje konj v sodelovanju z drugimi društvi,
-organiziranje strokovnih seminarjev s področja konjeništva in vzreje konjSliki: 1. Sv.Martin na konju, zavetnik konjenikov in konjerejcev;
2. Simbioza mladenke in konja.
------------------------------------
VABILO BODOČIM ČLANOM DRUŠTVA

Vabimo vas, da se včlanite v Konjeniško društvo Češnjice!
Članarina je 15 EUR na leto.
Včlanite se lahko osebno ali po e-pošti na: cesnjice@amis.net

Za vpis v članstvo so potrebni naslednji podatki: priimek in ime; bivališče s hišno številko; številka in ime pošte; telefon GSM; in E-pošta.
Podatke bomo varovali po zakonu o osebnih podatkih!

Član(ica) društva lahko postane vsak(a), ki sprejema in spoštuje registriran statut društva, ki se ukvarja z gojenjem konj, vzrejo konj, konjskim športom in je ljubitelj konj ali je kako drugače pri svojem delu povezan s temi področji.


Slika: Pika (rjava, na desni) in Miška (črna, na levi), vpreženi v mobilno vojaško kuhinjo avstroogrske vojske, na lesenih kolesih na konjsko vprego, zelo dobro ohranjena, iz leta 1887. Ta kuhinja na drva lahko tudi med vožnjo odlično kuha, do 300 obrokov, v treh zaprtih kotlih po 60 litrov.


Slika: Konji so čudovite in pametne živali!
------------------------------------
VABILO NA STROKOVNO EKSKURZIJO V KOBILARNO LIPICA

Vabimo vas na strokovno ekskurzijo v Kobilarno Lipica, ki bo v soboto, 23.09.2017, z avtobusom Integral. Odhod avtobusa bo ob 07.00 uri od Gasilskega doma Velika Strmica v smeri: Mirna vas, Roje, Štatenberk, Ornuška vas, Češnjice (bife Žagar), Poljane, Trebnje, Ljubljana, Postojna, Lipica, Škocjanske jame, Sežana, Osmica Vrabče in nato na avtocesto in zvečer po isti poti nazaj.

Cena ekskurzije za člane našega društva je 25 €/osebo, razlika pa bo plačana iz blagajne društva.
Za nečlane je cena tudi zelo ugodna 30 €/osebo, saj vključuje zelo ugodno vstopnico v Kobilarno Lipica (samo redna cena vstopnice v Lipici je 17€ na osebo). Plačate blagajniku društva na avtobusu!

V ceno je vključeno: prevoz, cestnine, parkirnine, zavarovanje potnikov, vstopnina za samostojen ogled Kobilarne Lipica in ogled Svetovnega prvenstva s kočijami in dvovpregami v Lipici, hladna malica na poti, ter topla primorska večerja na primorski turistični domačiji, ki se imenuje Osmica.

Za vstopnino v Kobilarno Lipica smo kot Konjeniško društvo Češnjice prejeli zelo ugoden, več kot 60% skupinski članski popust, ki bo veljal tudi za nečlane. Poleg tega bo na ta dan v Lipici s to vstopnico še ogled Svetovnega prvenstva s kočijami in dvovpregami.

Po ogledu Kobilarne Lipica si bomo v bližini ogledali Škocjanske jame, najlepši kraški biser v Evropi, ki so vpisane na seznam UNESCO kot svetovna dediščina in svetovno priznan naravni biser.
Vstopnino v Škocjanske jame bomo plačali sproti, po želji, kdor bo želel obiskati jame, dobili bomo ugoden skupinski popust za društva. Vstopnina je različna in je odvisna od statusa obiskovalca: odrasli, upokojenci, študenti, dijaki, otroci. Obisk v Škocjanskih jamah je nepozabno doživetje, traja 2 uri, v jami prehodimo okoli 3 km, temperatura v jami je 12 °C. Uprava jame nas naproša, da smo primerno oblečeni in obuti.

S seboj vzemite nekaj rezerve denarja za morebitne drobne nakupe! Vzemite tudi polno mero dobre volje, pa kakšno harmoniko, v torbo ali nahrbtnik pa kaj za »na zob« in kaj za »pod zob«!

Prednost na ekskurzijo imajo člani našega društva s pravočasno prijavo in njihovi družinski člani, nato ostali. Povabite tudi svoje prijatelje, sosede, člane drugih društev, da bomo napolnili avtobus! Prijave zbira blagajnik društva Štefan Povšič na telefon: 040 818 177 do zasedbe sedežev na avtobusu, vsak dan od 16.00 ure dalje, najpozneje do 20.09.2017 do 19.00 ure.
Vabljeni in lepo pozdravljeni!

Konjeniško društvo Češnjice
------------------------------------
MARTINOVO ŽEGNANJE KONJ V ŠTATENBERKU

Konjeniško društvo Češnjice je pripravilo že tradicionalni blagoslov (žegnanje) konj, na Martinovo nedeljo, 13.novembra 2016, pri cerkvi Sv. Martina (zavetnika konj in konjenikov) v Štatenberku ob Radulji. Konjeniki in vprege z okoli 80 konj so se zbrali pri gasilskem domu Štatenberk v Ornuški vasi, kjer so formirali skupno konjenico s Konjeniškim društvom Sv. Jurij iz Grčevja, Konjeniškim društvom Treh dolin iz Mirne Peči, Šolo jahanja Viktorija iz Slepšeka, Konjeniškim društvom Češnjice in drugimi društvi ter posamezniki. Iz Ornuške vasi so z zastavami društev na čelu krenili do cerkve Sv. Martina v Štatenberku. Žegnanje konj, konjenikov in nove zastave Konjeniškega društva Češnjice je blagoslovil domači župnik Jernej Nemanič. Vsi konjeniki in vprege so prejeli lep spominek, stekleno podkvico sreče, napolnjeno z domačim cvičkom. Po žegnanju konj so za udeležence pripravili okusno malico, ki so jo skuhali v stari vojaški kuhinji na konjsko vprego, kuhano vino pa v bakrenih kotličkih na odprtem ognju. (Foto: GLAS Trebnje, 13.11.2016)Za več slik kliknite: ŽEGNANJE KONJ ŠTATENBERK 2016
------------------------------------
STROKOVNA EKSKURZIJA KONJENIKOV V VERONO

V Konjeniškem društvu Češnjice smo organizirali strokovno ekskurzijo na največji konjeniški sejem konj in opreme v Evropi: FIERACAVALLI 2016 v Veroni v Italiji. Ta veliki sejem se razprostira na okoli 350.000 m2 razstavnih površin, z več kot 600 razstavljavci iz vsega sveta. Predstavilo se je okoli 2500 konj ter več kot 60 različnih pasem. Ta sejem obišče preko 200.000 obiskovalcev iz vsega sveta. Sejem ima tudi zelo atraktivne predstave s konji kot npr. razne konjenice, dresura konj, razne vprege, kočije, pravi kavboji iz Amerike, ki tekmujejo v uganjanju živine v ograde … Na sejmu je mogoč tudi nakup razne konjeniške in druge opreme, od najbolj pestižnih svetovnih znamk do poceni nakupa za vsak žep.
(Foto: GLAS Trebnje, 11.11.2016)Za več slik kliknite: STROKOVNA EKSKURZIJA VERONA
------------------------------------
VABILO NA ŽEGNANJE KONJ V ŠTATENBERK 13.11.2016

V Vabimo vas na tradicionalni blagoslov (žegnanje) konj, ki bo na Martinovo nedeljo 13.11.2016 ob 11.30 uri pri cerkvi Sv. Martina (zavetnika konj in konjenikov) v Štatenberku.

Zbor konjenikov bo ob 11.00 uri pri gasilskem domu Štatenberk v Ornuški vasi, kjer bomo formirali skupno konjenico s Konjeniškim društvom Sv. Jurij Grčevje, Konjeniškim društvom Treh dolin Mirna Peč, našim Konjeniškim društvom Češnjice in drugimi konjeniškimi društvi.

Iz Ornuške vasi bomo z zastavami in prapori društev krenili do 1 km oddaljene cerkve Sv. Martina v Štatenberku. Prosimo vas, da zaradi organizacije prireditve vsi konjeniki s konji in vpregami pridete na to zbirno mesto v Ornuško vas. Pričakujemo večje število konjenikov, zato vas prosimo, da skrbite za varnost in upoštevate navodila stotnikov konjenice in se v Štatenberku s konji postavite v ravno vrsto na travniku ob cesti in obrnjeni proti cerkvi Sv. Martina. Konjeniki in vprege bodo prejeli lep spominek našega društva.

Po žegnanju konj vabimo vse konjenike in vprege na zakusko in druženje konjenikov na bližnjem travniku v Štatenberku! Pričakujemo lepo prireditev in dobro udeležbo!

Vabljeni in lepo pozdravljeni!
Konjeniško društvo Češnjice

Več slik z žegnanja konj v Štatenberku v letu 2015 si lahko ogledate v GLAS Trebnje, kliknite: ŽEGNANJE KONJ V ŠTATENBERKU 2015


------------------------------------
VABILO NA KONJENIŠKI POHOD

Na podlagi sklepov Občnega zbora in Upravnega odbora vas vabimo:

Na konjeniški pohod konjenikov in vpreg društva PO OBRONKIH FARE TREBELNO, ki bo na »malomašno« nedeljo 11. septembra 2016 iz Podpečine, v dolini Gostince, pod Cikavo. Start bo ob 9.00 uri v Podpečini, kjer bo tudi »fruštek« za udeležence pohoda. Šli bomo do meje Fare Trebelno, nato nekaj časa po meji in nato nazaj v Podpečino. Smer pohoda bo proti Hmeljniku, po lepih gozdnih poteh. Pohod bo trajal od 3 do 4 ure. Pri ravnanju s konji upoštevajte navodila stotnikov pohoda. Skrbite za varnost sebe, svojih konj in drugih udeležencev okoli vas! Oblečeni bodite v majicah društva in s klobuki! Vremenska napoved obeta lepo sončno nedeljo. V primeru dežja pohod odpade!

KD Češnjice, 02.09.2016


------------------------------------
VABILO NA RAZLIČNE KONJENIŠKE PRIREDITVE

Na podlagi sklepov Upravnega odbora in Občnega zbora vas vabimo na različne konjeniške prireditve:

1.
Na konjeniški pohod in žegnanje (blagoslov) konj, na Jurijevo, pri cerkvi Sv. Jurija v Grčevju, ki bo v nedeljo 24. aprila 2016 ob 10.00 uri. Zbor konjenikov bo ob 10.00 uri pri bližnji kapelici Sv.Barbare v Grčevju, kjer bo sprejem konjenikov in odkoder bo konjenica krenila do cerkve sv. Jurija. Po žegnanju konj bo organizirana malica in druženje z Ansamblom Ceglar. Konjeniki našega društva se dobimo na mostu v Šumejah pri Podturnu ob 8.30 uri.

******************************************
2.
Na konjeniški pohod in žegnanje (blagoslov) konj, na Jurijevo, pri cerkvi Sv. Jurija v Šentjuriju pri Mirni Peči, ki bo v nedeljo 24. aprila 2016 ob 12.00 uri. Zbor konjenikov bo ob 11.45 uri v križišču pri kapelici v Šentjuriju, kjer bo sprejem konjenikov in odkoder bo konjenica krenila do cerkve sv. Jurija. Po žegnanju bo organizirana malica in nato kratek skupni konjeniški pohod. Konjeniki našega društva se dobimo pri gasilskem domu Štatenberk v Ornuški vasi ob 10.45 uri.

******************************************
3.
Na konjeniški pohod na Debenec in po vinskih goricah Debenca, ki bo v nedeljo 1. maja 2016. Na ta dan bo na Debencu prvomajsko srečanje ob 11.00 uri, kjer se zbere več tisoč ljudi. Konjeniki našega društva se dobimo ob 9.30 uri v križišču Košučje v Gorenjem Zabukovju.

******************************************
4.
Na udeležbo 2 vpreg in 3 konjenikov iz našega društva na otvoritev Cvičkarije 2016, ki bo v petek 6. maja 2016 ob 17.00 uri v Trebnjem. Zbor bo ob 16.45 uri na platoju na Glavarjevi ulici nad Domom starejših občanov v Trebnjem, odkoder bo povorka krenila v center Trebnjega. Z več konjeniškimi društvi bomo z vpregami peljali goste Cvičkarije, naši 3 konjeniki pa bodo na čelu povorke nesli 3 zastave.

******************************************
Opomba: Pri ravnanju s konji upoštevajte navodila stotnikov in organizatorjev prireditev. Skrbite za varnost sebe, svojih konj in za varnost drugih udeležencev okoli vas!

Vabljeni in lepo pozdravljeni!

Konjeniško društvo Češnjice
Jože Povšič, predsednik
------------------------------------
PROGRAM DELA KD ČEŠNJICE V LETU 2016

Na Upravnem odboru KD Češnjice dne 27.02.2016, na Občnem zbor pa dne 11.03.2016, smo sprejeli PROGRAM DELA V LETU 2016 in sicer:

1. Žegnanje konj na Sv. Jurija (Šentjurij, Grčevje), (goduje 23.04.)
2. Konjeniški pohod na Debenec, 1. maja 2016,, drugi pohodi (npr. Žalostna Gora aprila 2016)
3. Piknik članov KD Češnjice, srečanje z drugimi konjenicami, sodelovanje s krajani
4. Konjeniški pohod po obronkih Fare Trebelno (30km), s piknikom pod št.3.
5. Strokovna ekskurzija na konjeniški sejem v Verono, Italija, skupaj z drugimi društvi, 11.11.2016
6. Žegnanje konj na Martinovo, nedelja, 13.11.2016, Štatenberk,(KD Češnjice gostitelj in organizator),(goduje 11.11.)
7. Žegnanje konj na Štefanovo, (Šmarješke Toplice, Šentrupert, Štefan), (goduje 26.12.)
8. Izdelava zastave KD Češnjice in izdaja koledarja KD Češnjice za leto 2017
9. Drugi dogodki (na predlog članov ali vabilo drugih društev, npr.: Udeležba na Cvičkariji 2016, Trebnje, petek, 06.05.2016).


Konjeniško društvo Češnjice
------------------------------------
OBČNI ZBOR KD ČEŠNJICE
Občni zbor Konjeniškega društva Češnjice smo imeli na Turistični kmetiji Lamovšek v Mirni vasi dne 11.03.2016. Sprejeli smo vsa poročila predsednika, tajnika, blagajnika in stotnikov, Zaključni račun za leto 2015 ter Program dela v letu 2016. Bilo je lepo, sprejeli smo 4 nove člane. Končali smo z zakusko in harmonikaši, pozno v noč. Konjički pa so doma počivali!
------------------------------------
VABILO ČLANOM NA OBČNI ZBOR

Datum: 01.03.2016

Naslovu: Članom in članicam Konjeniškega društva Češnjice

Zadeva: VABILO NA OBČNI ZBOR

Na podlagi Statuta društva in Sklepa Upravnega odbora Konjeniškega društva Češnjice, vas vabimo na:

OBČNI ZBOR Konjeniškega društva Češnjice,
ki bo v petek 11. marca 2016 ob 19.00 uri
na Turistični kmetiji Lamovšek, Mirna vas 18


Predlog dnevnega reda:
1. Otvoritev občnega zbora in pozdrav navzočim,
2. Izvolitev organov zbora (delovno predsedstvo, zapisnikar, verifikacijska     komisija)
3. Ugotovitev sklepčnosti (verifikacijska komisija),
4. Poročilo predsednika, tajnika, blagajnika, stotnikov, za leto 2015,
5. Izvolitev nadzornega odbora (2 člana),
6. Program dela društva v letu 2016,
7. Članarina za leto 2016 in za leto 2017,
8. Razno.

Po občnem zboru ste vabljeni na pogostitev in družabno srečanje. Vabljeni in lepo pozdravljeni!
Konjeniško društvo Češnjice
------------------------------------
VABILO ČLANOM NA POVORKO IN ŽEGNANJE KONJ V ŠENTRUPERTU

Člane Konjeniškega društva Češnjice vabimo, da se v organizaciji Konjerejskega društva Šentrupert udeležimo povorke in žegnanja konj, ki bo v soboto, na Štefanovo, 26.12.2015 ob 10.30 uri v Šentrupertu na Dolenjskem. Zbor vseh konjenikov in vpreg bo pred Kulturnim domom v Šentrupertu, odkoder bo povorka odšla do bližnje cerkve Sv. Ruperta.

Konjeniki in vprege iz našega društva se dobimo v soboto 26.12.2015 ob 08.30 uri v križišču pri Sv. Petru, odkoder je najbližja pot do Šentruperta. Bodite toči, primerno oblečeni, na glavi po možnosti klobuk! Konji naj bodo urejeni in pripravljeni za varen pohod! Po informacijah Policije veljajo glede varnosti na cesti za konjenike in vprege enaka pravila kot za avtomobile. Za konjenike je zaželjeno, da imajo na sebi odsevne jopiče, predvsem ponoči, lahko tudi podnevi. Glede varnosti za vsakega konja ali vprego odgovarja konjenik oziroma lastnik!

Iz Češnjic do Šentruperta je 12 km, od Sv. Petra do Šentruperta pa 9 km. Konjeniki bomo šli bolj po stranskih makadamskih, gozdnih in poljskih poteh, vprege pa po cesti mimo Mokronoga.

Vabimo vas, da se konjeniškega pohoda, povorke in žegnanja konj v Šentrupertu udeležite v čimvečjem številu! Napovedano je rahlo oblačno vreme, brez padavin.
Le v primeru močnega dežja, sneženja ali poledice pa je zaradi varnosti organiziran konjeniški pohod odpovedan!

Slika zgoraj levo: Kip Sv.Štefana v Budimpešti, Madžarska.
------------------------------------
ŽEGNANJE KONJ V ŠTATENBERKU

V organizaciji našega Konjeniškega društva Češnjice smo na Martinovo nedeljo pri cerkvi Sv. Martina (zavetnika konj in konjenikov) v Štatenberku priredili tradicionalni blagoslov (žegnanje) konj.
Konjeniki in vprege so se zbrali pri gasilskem domu Štatenberk v Ornuški vasi, kjer smo formirali skupno konjenico s Konjeniškim društvom Sv. Jurij Grčevje, Konjeniškim društvom Treh dolin Mirna Peč in Konjeniškim društvom Češnjice. Od tu smo s prapori in zastavami krenili do 1 km oddaljene cerkve Sv. Martina v Štatenberku, kjer je konje blagoslovil domači župnik Jernej Nemanič. Po žegnanju smo pripravili okusno domačo zakusko v vojaški kuhinji na konjsko vprego iz leta 1887. Kuhano vino pa smo pripravili v bakrenih kotličkih.

Več slik si lahko ogledate v GLAS Trebnje, kliknite:
ŽEGNANJE KONJ V ŠTATENBERKU

Jože Povšič
------------------------------------
VABILO NA KONJENIŠKE POHODE

Člane in članice vabimo na različne konjeniške pohode oziroma prireditve:

Zelo zanimiv je konjeniški pohod "Po obronkih Fare Trebelno", to je po meji Fare Trebelno oziroma nekdanje Krajevne skupnosti Trebelno. Pot je dolga okoli 30 km, idealna za konje in ljubitelje narave. Več informacij dobite na GSM 041 663 847


Slika: Na konjeniških pohodih je vedno lepo! Slika s konjeniškega pohoda našega društva, v vinski gorici Reber pri Češnjicah, z dne 26.12.2014.
------------------------------------
SLOVO OD ČLANA STANKA BRAJERJA

Člani Konjeniškega društva Češnjice smo se z žalno konjenico kulturno in dostojanstveno poslovili od našega člana Stanka Brajerja, ki je kot voznik cisterne preminil po tragični nesreči pri Lomu. V mrliško vežico na Trebelnem smo v majicah našega društva položili žalno ikebano društva in postavili prapor konjenice.
(Foto: Drago Perko, Slovenske novice, 02.08.2015).
------------------------------------
ŽEGNANJE KONJ NA ŽALOSTNI GORI

V nedeljo 19. aprila 2015 smo se udeležili konjeniškega pohoda in žegnanja (blagoslova) konj na Žalostni gori pri Mokronogu. Konjeniki iz različnih konjeniških društev so se zbrali na sejmišču pred gasilskim domom v Mokronogu, kjer je bil sprejem, nato pa so organizirano krenili proti Žalostni gori. Iz konjeniškega društva Češnjice se je pohoda in žegnanja konj udeležilo 9 konjenikov. Konje je blagoslovil mokronoški domači župnik in dekan dekanije Trebnje g. Klavdijo Peterca, ki je na koncu skupaj z mokronoškimi vinogradniki in kmečkimi ženami pripravil okusno malico. Več slik si lahko ogledate v GLAS Trebnje FB, kliknite: ŽEGNANJE KONJ NA ŽALOSTNI GORI


Slika: Žegnanje konj na Žalostni gori. Foto Jože Povšič, 19.04.2015


Slika: Žegnanje konj na Žalostni gori. Foto Matej Jereb, 19.04.2015
------------------------------------
EKSKURZIJA V CETINGRAD

V organizaciji našega Konjeniškega društva Češnjice smo se na Jožefovo, 19.03.2015, udeležili ekskurzije na tradicionalni sejem in razstavo konj v Cetingradu na Hrvaškem. Vsako leto na sv.Jožefa, 19. marca, je v Cetingradu velik sejem in razstava konj, konjeniške opreme in drugega blaga. Obisk sejma je za vsakega obiskovalca nepozabno doživetje. Doživeli smo lep in nepozaben dan. Več slik iz Cetingrada si oglejte na tej povezavi, kliknite: CETINGRAD, GLAS Trebnje

Slike: Nekaj aktualnih fotografij iz Cetingrada, z dne 19.03.2015
------------------------------------
Dejavnosti naših članov:
BLAGOSLOV KONJ NA ŠTEFANOVO V ŠMARJEŠKIH TOPLICAH

ŠMARJEŠKE TOPLICE, 26.12.2014 – Konjeniško društvo Sv.Jurij iz Grčevja je organiziralo blagoslov (žegnanje) konj na Štefanovo, pri cerkvi Sv.Štefana, zavetnika konjenikov in konjerejcev, v Šmarjeških Toplicah. Na lepo sončno Štefanovo smo se blagoslova udeležili tudi člani Konjeniškega društva Češnjice. Skupaj smo formirali konjenico okoli 50 konj, ki se je zbrala pred hotelom v Šmarjeških Toplicah in krenila do cerkve Sv.Štefana. Konje je blagoslovil tamkajšnji župnik Andrej Golčnik. Vsi konjeniki smo prejeli spominske medalje. Po žegnanju konj je predsednik Konjeniškega društva Češnjice Jože PovšiČ predal predsedniku Konjeniškega društva Grčevje Mirku Zorku veliko sliko iz leta 1936, na kateri je fotografirana baronesa Anni Wamboldt iz gradu Hmeljnik s svojimi konji lipicanci v Grčevju.
Slike: Blagoslov (žegnanje) konj v Šmarjeških Toplicah. Foto: Anton Jožef, KD Grčevje, 26.12.2014
------------------------------------
Dejavnosti naših članov:
KONJENIŠKO DRUŠTVO ČEŠNJICE


Slika: Konji članov KD Češnjice Dejana Korošca in Darje Mahnič, Češnjice 24. Zadaj vas Češnjice.


Slika: Rok Povšič, član KD Češnjice, z originalnim ameriškim kavbojskim klobukom.
------------------------------------
Dejavnosti naših članov:
REGISTRIRANA PRIPUSTNA POSTAJA

Plemenski žrebec: Posavec–P
Ime žrebca: Fazon/Grom
Opis: kostanjev
Leto rojstva: 2001
Pasma: posavska
Registrirana rodovna knjiga: 045 Fazon/Grom, Veterinarska fakulteta Ljubljana
Naslov lastnika: Jožko Starič, Češnjice 9, 8231 TREBELNO
Telefon lastnika: 041 523 465
Slike: Plemenski žrebec Fazon/Grom, Posavec–P
------------------------------------
Zgodovina naših krajev:
LIPICANCI NA GRADU HMELJNIK

Nekdanji mogočni grad Hmeljnik nad Karteljevim (z druge strani nad dolino Radulje), ki ga je zadnji posedoval baron Filip Hugo Wamboldt, je bil znan tudi po reji lipicancev, tako bele kot črne linije lipicancev. Še posebno je lipicance rada gojila in negovala njegova hčer, baronesa Ana (Anni) Wamboldt, ki je leta 1938 tudi prevzela grad in posestvo Hmeljnik od svojega očeta. Baronesa Anni je s svojimi lipicanci večkrat jezdila po različnih poteh okoli Hmeljnika, do Novega mesta in do Grčevja, kjer so imeli vinograde, pa tja do Trebelnega. V galopu je večkrat prijezdila tudi v bližnje Češnjice v trgovino k Žagarju. Najstarejši prebivalci Češnjic (npr. Jožef Povšič, roj. 1928) se je še danes spominjajo kot baroneso na lepem belem konju, v dolgi beli obleki in belo plapolajočo ruto okoli vratu, ki je v galopu dirjala tod mimo. Med drugo svetovno vojno, leta 1943, je baronesa Anni z veliko težavo rešila svoje lipicance in sicer tako, da je zaprosila nemško upravo v Ljubljani za pomoč, lipicance je odgnala iz Hmeljnika na železniško postajo, jih naložila na tovorne vagone in jih preko Ljubljane preselila na njihovo družinsko posestvo Frischau na Češko. Nadaljna usoda teh lipicancev ni znana. Grad Hmeljnik so eno leto prej, 9. maja 1942, brez vzroka, požgali partizani, baronesa Anni pa je ves napor vložila le v to, da bi rešila svoje življenje, lipicance in pse jazbečarje. Med vojno se je z lipicanci in jazbečarji tudi sama preselila k svojemu očetu na posestvo Frischau na Češko in od takrat naprej ni bilo na gradu Hmeljnik nobenega prebivalca več, vse do danes, ko je grad v ruševinah, današnja lastnica gradu pa je »skrbna« država Slovenija.
Slika zgoraj levo: Baronesa Anni, slikana na gradu Hmeljnik leta 1923.

Tekst, slike iz arhivov, Jože Povšič


Slika: Hmeljniški lipicanci, na tej sliki dva bela in trije črni. Baronesa Anni je druga z desne na belem lipicancu. Levo na sliki se vidijo trije črni lipicanci, na enemu jezdi ženska, druga dva pa sta vprežena v zapravljivček. Slikano v Grčevju okoli leta 1936.
------------------------------------
Zanimivosti:
DELOVNI UKAZI ZA KONJE

Dija! (Hajd!) - gremo, pojdi naprej!
Bistar! (Bistahar!) - pojdi levo!
Hod! (Hot!) - pojdi desno!
Bistar brač! - obrni se levo nazaj!
Hod brač! - obrni se desno nazaj!
Ej! (Ejha!, Eha!) - ustavi se!
Curük! (Curik!) - pojdi nazaj, vzvratno!
Bistom! - premakni se! (levo, desno)
Auf! - dvigni nogo!
Mir! - miruj na mestu!
Ne! - ne smeš! tega ne smeš (npr. ne smeš ugrizniti)!
Pozdrav! - konja lahko naučimo, da pozdravi druge z dvigom prednje noge (naprej in navzgor) in se hkrati prikloni z glavo navzdol!

Opomba: Konja nikoli ne udarimo ali tepemo! Vedno ga učimo, dresiramo ali usmerjamo skozi pozitivno igro ter upoštevamo njegovo sposobnost in sodelovanje!
S treningom ga lahko naučimo veliko veščin, ki jih lahko prilagodimo svojemu interesu!

(Vir: Anka Kolenc, etnologinja,, Jože Povšič, preds. KD Češnjice)


Slika: Konji so mogočni, močni, hitri, pametni in plemeniti, pa tudi občutljivi in nežni.
------------------------------------
Zanimivosti:
KONJI, OBČUTLJIVE ŽIVALI


Konji so ena od zelo občutljivih živali, ki natančno zaznajo ali je voda pitna oziroma čista ali ne. V vojnah so vojaki najprej spustili konja k vodi. Če je vodo pil, je bila ta voda pitna tudi za človeka. Če vode ni pil, je bila onesnažena oziroma zastrupljena.
------------------------------------
------------------------------------
Že bilo ... :
VABILO NA KONJENIŠKE POHODE

Člane in članice vabimo na različne konjeniške pohode oziroma prireditve:

I.
Na konjeniški pohod in žegnanje (blagoslov) konj, na Jurijevo, v Šentjurij pri Mirni Peči, ki bo v nedeljo 26. aprila 2015 ob 12.00 uri. Zbor konjenikov bo ob 11.30 uri pri kapelici v Šentjuriju, kjer bo sprejem konjenikov in odkoder bo konjenica organizirano krenila do cerkve sv. Jurija. Po žegnanju bo skupni konjeniški pohod.
Konjeniki našega društva se dobimo pri gasilskem domu Štatenberk v Ornuški vasi ob 10.30 uri.

***************************************
II.
Na konjeniški pohod na Debenec in po vinskih goricah Debenca, ki bo v petek 1. maja 2015. Na ta dan bo na Debencu prvomajsko srečanje ob 11.00 uri, kjer se zbere več tisoč ljudi.
Konjeniki našega društva se dobimo ob 9.00 uri v križišču Košučje v Gorenjem Zabukovju.

***************************************
že bilo:
III.
Na konjeniški pohod in žegnanje (blagoslov) konj na Žalostni gori pri Mokronogu, ki bo v nedeljo 19. aprila 2015 ob 14.00 uri. Zbor konjenikov bo ob 13.00 uri na sejmišču pred gasilskim domom v Mokronogu, kjer bo sprejem konjenikov in odkoder bo konjenica organizirano krenila proti Žalostni gori.
Konjeniki našega društva se dobimo pri sv. Petru ob 12.00 uri.

***************************************
Že bilo ... :
VABILO NA STROKOVNO EKSKURZIJO V CETINGRAD

Cetingrad je konjenikom, konjerejcem, ljubiteljem konj in turistom znan kraj na Hrvaškem, na meji z Bosno, kjer je vsako leto na sv.Jožefa, 19. marca, velik sejem in razstava konj, konjeniške opreme in drugega blaga. Obisk sejma je za vsakega obiskovalca nepozabno doživetje. Lansko leto 19. marca 2014 je ta sejem obiskalo več kot 10.000 ljudi iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Bosne in Hrvaške. Oglejte si reportažo z lanskega sejma, kliknite: Cetingrad, sejem 19.03.2014

Cena ekskurzije je ugodna, 15 EUR na osebo (za člane društva) in 20 EUR (za nečlane) , ki jo plačate na avtobusu. Cena vsebuje prevoz do Cetingrada in nazaj, druge stroške (zavarovanje potnikov, cestnine, parkirnine…) in hladno popotno malico na avtobusu. Na sejmu v Cetingradu bo na razpolago veliko raznih jedi in pijač po ugodnih sejemskih cenah. S seboj vzemite dobro voljo, za popotnico pa kaj za »pod zob« in za »na zob«!

Avtobus bo v četrtek 19. marca 2015 krenil ob 6.00 uri in pobiral potnike po naslednji relaciji: Ob 6.00 uri: križišče pri Sv. Petru pri Trebelnem, ... nato po cesti Drečji vrh, Čužnja vas, Velika Strmica (gasilski dom), Velika Strmica (avtobusna postaja), Mirna vas, Španov most, Roje, Štatenberk, Češnjice (Trgovina Žagar), Ornuška vas (gasilski dom), Radna vas (križišče), Poljane, Karteljevo >> Cetingrad. Vračali se bomo v večernih urah.

Prijave zbira blagajnik društva Štefan Povšič na telefon: 040 818 177
------------------------------------
Že bilo ... :
VABILO ČLANOM NA ŽEGNANJE KONJ V ŠMARJEŠKE TOPLICE

Člane Konjeniškega društva Češnjice vabimo na konjeniški pohod in na žegnanj konj, ki bo na Štefanovo 26.12.2014 ob 10.00 uri, pri cerkvi Sv.Štefana, zavetnika konjenikov in konjerejcev, v Šmarjeških Toplicah. Končni zbor in formiranje konjenice iz več društev bo v petek 26.12.2014 ob 09.30 uri pri hotelu Šmarješke Toplice.
Konjeniki in vprege iz našega društva se dobimo v petek 26.12.2014 ob 07.30 uri pri Španovem mostu v Radulji. Vsi skupaj pa se dobimo ob 08.15 uri v križišču na Koglu (pri smerokazu Trebelno, v bližini Gorenc Jožeta, Koglo 8). Bodite točni! Bodite primerno oblečeni, na glavi klobuk! Konji naj bodo urejeni in pripravljeni za varen pohod!

Od Španovega mosta do Šmarjeških Toplic je 8 km, iz Velike Strmice pa 6 km, večinoma makadamske in gozdne poti, ravno prav za konjeniški pohod in trening konj. Napovedano je rahlo oblačno vreme, brez padavin. V primeru močnega dežja, sneženja ali poledice pa je zaradi varnosti konjeniški pohod odpovedan!


Slika: Pot od Španovega mosta do Šmarjeških Toplic za konjeniški pohod in žegnanje konj v Šmarjeških Toplicah, na Štefanovo 26.12.2014.
Slika zgoraj levo: Kip Sv.Štefana v Budimpešti, Madžarska.
------------------------------------

Avtor: GLAS Trebnje | 05-04-2010Copyright © by Joze-Povsic.Com
čćžšđČĆŽŠĐ test